Lokal Flygguide

Här har vi samlat ihop de flygställen som finns runt Jönköping
längst ner på sidan finns även backglidningsbackar.

Vi börjar i vindriktning Nord, varje rubrik är länkad till Flightlog

Elmia 325°-15°
Trevlig hang i Jönköping, Elmia är lättfluget men kan vara svårt att starta och landa. Vi brukar ta höjd och flyga in mot Racketcentrum och landa där, dock bör det undvikas i hård vind, landningen på stranden är ganska tajt. Här ringer vi tornet 036-31 12 20 vid flygning. Inte för nybörjare. Bra vind 5-8 m/s.

Plantaberget
En start med XC möjligheter, vi håller i skrivande stund på att röja upp en start, blir troligtvis klar till våren 2017.

Domsand 25°-75°
En liten pärla utanför Bankeryd som ger lite flyg i nordostliga vindar. Start finns söder om hamnen efter ett hus. Landning är bäst vid Domsands stora klubbhus på andra sidan ån, nödlandning nedanför start på stranden men det är träd och väldigt liten strandremsa. Här finns inget avtal med tornet så man måste alltid kolla av med dem innan flyg 036-31 12 20. Inte för nybörjare. Bra vind 5-8 m/s

Ålleberg Ost 50°-120°
Fin start, lite vass kant om man skall klaga på något, lite trängre startglugg än Ållebergs väststart. Vindmätare. Läs flygreglerna på uppsatt skylt.

Omberg 100°-160°
Ganska enkel start, fin gräsplan att lägga ut skärmen på, här skall man vara lite observant att flyga norrut om det är lite nordlig komponent i ostvinden, blir lite turbulent. Landning nere vid klostret. Vid informationstavlan mot berget finns en stig till starten. Inte för nybörjare. Bra vind  4,5-7 m/s.

Baskarp 130°-180°
Här får vi bara flyga när Baskarp Sand inte jobbar vilket är fredag 17:00 till söndag 15:00. Vi jobbar med att få till en överenskommelse med dem. Parkera söder om sandtaget (Harrys väg) och gå utmed sandtaget till strandkanten. Var ej inne på området. Inte för nybörjare. Bra vind 5-8 m/s.

Brunstorp 190°-280°
Här flygs det ofta och många piloter samtidigt. Vi har fått en större start och har en bra kontakt med bönderna som brukar marken vid båda landningarna. Starten är ganska enkel trots att det är en stupstart.
Brunstorp har två landningar, en direkt nedanför och en stor landning norr om hanget. Ställer man bilar där nere gör man det på parkeringen vid Brunstorps gård (inte vid norra landningen)  Här ringer vi alltid tornet 036-31 12 20 före och efter flyget. Vindmätare. Inte för nybörjare. Bra vind 3,5-6,5 m/s

Ålleberg väst 240° – 335°
Nu snackar vi lätt start och lätt landning, goda möjligheter att topplanda. Bra vind 4-7 m/s

Kleven 245°-330°
Ett relativt nytt ställe, Bönderna har huggit ner många träd så vi har fått en stor fin lättstartad start. Landning direkt nedanför. Har man fått lite höjd här kan man koppla på Brahehushanget och flyga förbi Gränna och ner till  Gylleneuttern, en trevlig sträcka på 1,2 mil. Här finns möjlighet till boende ring 070-332 10 41 för att boka rum (250kr/natt). Finns även samlingslokal. Nedanför finns en Camping. Stöd gärna Bönderna på Kleven genom att besöka deras gårdsbutik (även Cafe på sommaren) det är dom som gjort det möjligt för oss att flyga här. Vindmätare. Bra vind 4-7 m/s.

Brahehus 250°-335°
Är nog bland de vackraste hangen i området. Svår stupstart men väl i luften är det en som dröm. Fungerar på ganska lite vind 3,5 m/s.  Vindmätare: kolla Kleven. Inte för nybörjare. Bra vind 3,5-5,5 m/s.

Gunneryd 270°-335°
Liten glömd pärla med bra topplandning. Känslig startvind bör vara ca 320° men väl i luften bär det på angivna riktningar. Landning finns en bit norr ut ner mot vattnet men se upp för en elledning i början på landningen. Parkering innan tunneln som går under motorvägen.Inte för nybörjare. Bra vind 4-6,5 m/s.

Kyrkhanget (Skärstad)
Detta flygställe har vi inte prövat så mycket, riktningen är 320° +- 15°, man har efter start en trädridå som man måste komma över. Kör förbi kyrkan tills en åker dyker upp på höger sida, parkera där och gå upp mot hygget. Starten är högst upp på hygget. Landning är de stora åkrarna nedanför. Inte för nybörjare.

Gyllene uttern 320°-355°
Var noga med att vinden inte kommer för mycket från väst då trädridån kan ge turbulens. Väl i luften är det ett trevligt flygställe. Det finns många landningar och en direkt nedanför. Starten är vid det första lilla huset söder om restaurangen. Inte för nybörjare. Bra vind 5-7 m/s.

Backar som lämpar sig för backflygning

Kyrkbacken (Skärstad)
Ett liten backflygningsbacke nedanför Kyrkhanget. Parkera vid Kyrkan och gå upp till backen. Fungerar bäst om det är 2-3 m/s från nordväst.

Järabacken 285°-300°
Backflygningsbacke på vägen mot Nässjö. Se upp för snökanon i slutet på backen.

Hedagroppen 0°-360°
Här bör det vara lite vind vid flygning, gärna under 3 m/s.

Drättinge 0°
Backe i nord, kolla bara så att det inte är grödor på åkern. Bör vara 2-4 m/s nordligt vind.

Isaberg
Skidbacke som fungerar i svaga vindar från nord-ost , parkera vid parkeringsfickan utmed Nissastigen för flygning i nedre delarna alt är stora parkeringen halvägs upp. Vintertid är flygningen begränsad på grund av skidåkningen. Frisksportarnas Skärmflygklubb har en bra guide över området.

Svenarum
Liten backe som fungerar på västliga vindar, det är en skidbacke så vintertid med snö kan begränsa flygandet.

Siringe
Fin backe som fungerar från väst till sydliga vindar. Bäst är om det blåser 3-5 m/s. Flyg inte i för stark vind då det finns risk i att backa mot en elledning som finns bakom starten. Är det grödor så kontakta bonden innan (gården som ligger precis bredvid)